Met twee honden in huis is er altijd wat te beleven. Ze hebben beiden hun pluspunten en ook eigenaardigheden. Ze zijn anders, ze zijn verschillend. Dat kan ik leuk vinden of niet leuk vinden maar het feit blijft dat ze individuen zijn en dus van elkaar verschillen.
In hun waarde laten
Ik weet niet of jullie weleens meerdere honden hebben gehad of een hond zijn verloren en vlak daarna een andere hond in huis mochten verwelkomen? In beide gevallen kan het voorkomen dat een eerdere hond zo ontzettend bijzonder is dat je soms stiekem gaat vergelijken? Ik ken dat wel….Twee hele bijzondere dames heb ik gehad en ik betrap mijzelf erop dat ik soms ga vergelijken, dat ik ze soms zo mis wanneer ik het verschil bemerk met mijn huidige twee huisgenoten. Maar heel snel verander ik dan mijn gedachtengang. Je kunt individuen niet vergelijken, of beter gezegd je kunt het wel doen maar het slaat echt helemaal nergens op. Ieder individu heeft zijn eigen kwaliteiten en juist die kwaliteiten maken dat individu bijzonder. Dat individu op waarde schatten en in hun waarde laten is belangrijk, dat is de basis van de band die je hebt.
Kwaliteiten van het ras
Net als ieder mens heeft ook iedere hond (ieder dier) zijn eigen kwaliteiten. Waar de één een echte knuffelkont kan zijn is de ander meer een ‘op afstand’ genieter. Waar de één staat te springen om actie is de ander eigenlijk wel helemaal OK als er een dag geen uitstapje gemaakt wordt. Kwaliteiten op het gebied van leren zijn ook verschillend. We hebben natuurlijk vreselijk veel verschillende rassen om uit te kiezen wanneer we een hond zoeken en die rassen hebben bepaalde kwaliteiten die ons meer of minder aanspreken.
Individuele kwaliteiten
Maar ook het individu kan een specifieke kwaliteit hebben. Een individu kan helemaal bizar blij worden van behendigheid zodra hij een baan ziet en weer een ander kan helemaal uit zijn plaat gaan bij volgwerk. Meer of minder initiatiefrijk, meer of minder handig met zijn lijf en zo kunnen we een hele lange lijst maken. In kort: iedere hond is zichzelf.
Behoeften
De behoeften van ieder individu zijn ook anders. Daar aandacht aan besteden is in een meervoudig hondenhuishouding niet altijd even handig maar het is wel noodzakelijk. Omdat ze allemaal hun eigen manier van aandacht nodig hebben en hun eigen manier van spelen hebben. Om in die behoeften te voorzien is niet altijd even handig of makkelijk.
Voorbeeld? Wandelen met meerdere honden is heerlijk en ook handig. Handig omdat je met één wandeling klaar bent. Maar op een wandeling zijn mijn twee honden echt heel verschillend. De één wil niets liever dan met mij bezig zijn en de ander niets liever dan met de andere hond bezig zijn. Ga ik met mijn ‘contact-hond’ spelen en trucjes doen dan bemoeit de ‘hondenspel-hond’ zich daar tegenaan en wordt het minder leuk dan bedoeld. Probeer ik ze allebei een plezier te doen en speeltjes mee te nemen om te verstoppen en te apporteren dan wil het nog weleens een wedstrijdje worden omdat de hondenspel-hond altijd het speeltje van de ander wil hebben. Dus apart wandelen….Op die manier komen beide honden aan hun specifieke trekken en kunnen ze samen met mij echt volop genieten van een wandeling op maat.

Speltype samen spelen
Twee verschillende speltypes zijn niet altijd even handig om samen te hebben maar je kunt er rekening mee houden. Echte quality time is aparte speeltijd (en dat hoeft niet lang te zijn). Met de contact-hond is dat echt samen spelen met speeltjes waarbij er gerend en geapporteerd wordt met tussentijds allemaal trucjes die hij graag wil doen. Want ja….zomaar een speeltje halen is natuurlijk een beetje aan de saaie kant. Je moet er wel voor kunnen werken.
Hondenspel type
Een heel ander verhaal is de hondenspel-hond. Zij is meer van een robbertje stoeien en tegen je aan boenksen. Trekspel is leuk, absoluut maar het veeeeeel leuker om achterna gezeten te worden. En apporteren? Dat doen we echt alleen maar als je belooft achter haar aan te gaan rennen. En nog leuker……is met een andere hond mogen spelen. Ik als mens ben een magere vervanging voor echt spel waarbij je mag rennen en vliegen samen.
Trainen met meerdere honden
Is ook zoiets. Hier komen veel vragen over van begeleiders die een pup erbij nemen of een andere volwassen hond adopteren. Hoe train je nou met meerdere honden in huis. Ja dat vergt planning en management. Gebruik maken van hekjes, plaatsmatten of benches zijn je eerste training. Allebei de honden leren dat wanneer jij traint met de ander, het voor hen ook wat oplevert. Niet voor allemaal een makkelijke opgave maar wel iets waarmee je zeker weet dat beide honden aan hun trainingstijd komen.

Individuele verschillen
En wat train je dan? Ook hier rekening houden met de individuele verschillen. Waar de één heel snel en initiatiefrijk is kan de ander misschien wat langzamer lijken. Motoriek kan ook meespelen. Ook daarin verschillen honden net als mensen. Een supersnel, beweeglijk hondje kun je andere dingen aanleren dan een groter, logger type. Dit is bijvoorbeeld bij mijzelf in huis aan de orde. Een snelle, beweeglijke Border Collie die binnen een aantal clicks al goed op weg is en een wat aan de grote kant uitgevallen Duitse Herder die soms schrikt van haar eigen staart omdat ze niet doorheeft dat ze die tegen de muren en deuren aan kwispelt.
Soms dus hetzelfde aanleren waarbij er verschillen zijn in aanleertijd en gemak maar ook heel vaak verschillende dingen aanleren die beter bij de individuen passen. Ik zeg altijd dat je alle honden van alles kunt aanleren maar de grote kanttekening is: dat het moet passen bij je hond zowel op lichamelijk als geestelijk vlak (en dat je de passende beloning gebruikt).
Quality time
Verschil moet er zijn, dat is wel duidelijk. Quality time voor hond en begeleider wisselt per combinatie en is echt heel belangrijk om aan de behoeften van alle partijen te voldoen. Des te belangrijker dus om die tijd ook echt te maken. Gebeurt dat niet dan zijn alle partijen eigenlijk een beetje ontevreden op den duur, want niemand komt echt aan zijn trekken. Maak tijd voor de verschillende honden in je leven. Misschien door een aparte wandeling per dag of door soms eens met een van de honden een activiteit te gaan doen waarbij je alleen met die hond op pad gaat en je dus niet jezelf hoeft te verdelen. Je zult zien dat je honden er van genieten en dat je zelf ook meer geniet en de verschillen leert waarderen.
Tekst: Sam Turner
Foto's Noëlle Hoorneman