Balans en coördinatie cursus 

Balans & Coördinatie; een serieuze training of een hype?

Balans en coördinatie, een geworteld begrip in hondenland momenteel.

Het is verweven in het reguliere cursusaanbod van vele hondenscholen.
Het ziet er spectaculair uit. Al die parcoursen die gebouwd worden met de meest mooie en fleurige materialen.
Grote pinda’s en eieren waar honden op staan, zitten of zelfs met hun pootjes in de lucht staan te balanceren. Je hond die een handstand kan doen tegen een boom, een onwijs snel rondje kan maken om zijn eigen as, kan zitten als een konijntje of over de wipwap heen loopt. 


Leuk hoor, zo’n hype!


Nou, eigenlijk niet.... 
Het gevaar bij alles dat zich snel verspreid is dat er wildgroei ontstaat...

Wildgroei van onkunde. Men schaft spullen en materialen aan en laten zonder de juiste kennis de hond kunstjes doen.

Het gevaar van overbelasting en zelfs blessures is groot, heel groot. Je ziet honden op materialen die eruit zien alsof ze er liever niet zijn. Misschien, als je goed kijkt zie je her en der een hond die niet zo vrij beweegt in zijn lijf nadat hij en zijn begeleider klaar zijn met hun oefening.

(En dan hebben we het nog niet eens over mentale vlak wat je hond kan ervaren wanneer er teveel van hem gevraagd wordt.)


ook honden hebben recht op een goede sportinstructeur!

Stel je wilt eindelijk gaan sporten en je start fanatiek met lessen kick-fit, combat en poweryoga. Niemand vindt het gek dat je spierpijn krijgt en iedereen waarschuwt je voor het risico op blessures. Van een sportschoolinstructeur verwacht je dat zij/hij je daar gedegen informatie over geeft. Kennis over het lijf, de ontwikkeling, de spieropbouw en dat je begeleid wordt met goede trainingsschema’s.


Balans en coördinatie kun je daarmee vergelijken. We vragen veel spierkracht en motorische vaardigheden van een hond. Dit kan dus niet zonder opbouw of verstand van zaken gegeven worden. Ook onze huishonden hebben recht op een goede (sport) instructeur!


Wil jij een goede instructeur worden op het gebied van balans en coördinatie?


En je kennis en vaardigheden verbeteren op dit vlak? Dan is de Instructeurscursus Balans en Coördinatie

een aanrader voor een ieder die goed onderbouwd les wil geven en wil leren kijken naar de hondenlijfjes.

Wat houdt balans en coördinatie nu eigenlijk in?

De oefeningen die ten grondslag liggen aan deze trainingen komen oorspronkelijk uit de fysiotherapie.

Om honden te helpen revalideren na een blessure of operatie werd er met oog op de humane fysiotherapie gebruik gemaakt van oefeningen om de bespiering te versterken. Dit ging middels passieve en actieve oefeningen.

De passieve oefeningen houden veelal in dat spieren en gewrichten gestrekt en bewogen worden zonder dat de hond daar zelf iets voor doet. 

Hiermee wordt de doorbloeding gestimuleerd en de mobiliteit van gewrichten in de gaten gehouden en vergroot.


De actieve oefeningen bestonden uit het in bepaalde posities brengen van het lijf zodat de hond zijn balans moest behouden. Een voet optillen bijvoorbeeld of over de diagonale lijn van een hondenlijf twee voeten optillen. Daarnaast werden honden op balanskussens gezet (letterlijk gezet) om balans te oefenen op een onstabiel oppervlak.


Ook coördinatie werd geoefend samen met spierkracht door honden over verhoogde latten te laten stappen/lopen.

Het resultaat van al deze oefeningen: 

  • meer balans
  • spierkracht in de ledematen en de romp
  • verbeterde coördinatie.

Allemaal super dus. Vanuit de sporthonden, waar weleens een blessure voorkomt is er een overstap gemaakt om dit soort oefeningen niet alleen in te zetten voor revalidatie. Maar om het ook in te gaan zetten om blessures te voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen.

over de ontwikkeling van de balans & coördinatie training

Een goede rompstabiliteit, kracht in de kleinere spiergroepen, conditie en coördinatie zijn voorwaarden om blessures te voorkomen. Dat ligt aan de basis van Balans en Coördinatie training. Inmiddels 8 jaar geleden heb ik deze vorm van trainen ontwikkeld in de vorm van workshops. Deze workshops waren in eerste instantie gericht op het aanleren van vaardigheden die voor sport belangrijk zijn. Heel al snel werd mij duidelijk dat deze training voor iedere hond van belang is waarvan de begeleiders actief zijn met hun hond en hem/haar hond gezond en fit oud willen laten worden. Deze vaardigheden zijn niet alleen lichamelijke vaardigheden, maar zeker ook mentale vaardigheden. De oefeningen of uitdagingen, hebben een grote impact op het mentale vlak bij honden. Kijk maar eens naar jezelf wanneer een fysiek uitdaging aangaat. Het mentale stuk speelt mee; of het nou wel of niet meteen lukt.


Tijdens het aanleren of uitvoeren van uitdagingen zag ik kleine veranderingen. In spierspanning, bolling of holling van de rug, gewichtsverplaatsing of compensaties in het lijf. Deze kleine veranderingen zijn een schat aan informatie over de hond. Ik besefte dat deze informatie bij veel instructeurs en begeleiders niet bekend was. Terwijl  het een enorme impact heeft op het welbevinden van een hond. Hiermee is namelijk in te schatten of de hond pijn heeft, vermoedelijk een blokkade heeft of een blessure heeft opgelopen.

Hier zicht op hebben vind ik belangrijk. Want:

- Oefeningen kunnen zo op het juiste moment gestopt worden of niet gedaan worden.

- Je kunt klachten al in een vroeg stadium oppikken en verhelpen door te verwijzen naar een goede hondenfysiotherapeut of osteopaat.


Over Sam Turner - Instructieles

Ik heb deze cursus nu beschikbaar voor jou


Wil jij je kennis en vaardigheden verbeteren op dit vlak? Dan is de Instructeurscursus Balans en Coördinatie

voor jou als jij goed onderbouwd les wil geven en wil leren kijken naar de hondenlijfjes.

Wat zeggen deelnemers over deze cursus?

     zeer aan te bevelen!    

Sam leert je kijken naar hoe honden bewegen. Waar je aan moet denken bij bepaalde oefeningen en welke materialen je kunt gebruiken. Voor wie is het geschikt, maar vooral veiligheid staat bovenaan. Het is niet zomaar even iets doen zodat iedereen leuk bezig is. Het gaat vooral om samenwerken tussen begeleider en de hond, maar ook de hond zelfvertrouwen te geven en leren met vertrouwen ergens over of doorheen te lopen. En niet onbelangrijk dat de hond leert hoe zijn lijf werkt.
Als je denkt dat je na de opleiding alles weet, vergeet het maar.  De verdiepingsdagen zijn ontzettend leerzaam en het samen sparren met collega’s maakt het mede zo interessant. Sam vertelt je de nieuwste inzichten en het is een mooie combinatie van theorie en praktijk. Ik volg nu al vier jaar met veel plezier de verdiepingsdagen en leer iedere keer wel weer iets bij
.

Pamela Colling - hondenschool funfor2

is deze instructeurscursus iets voor jou?

Schrijf je in!

Instructeurscursus Balans en Coördinatie 

(1200,- ex BTW, vroegboekkorting 1050,- ex BTW) 

Deze instructeurscursus is bedoeld om je de basiskennis te geven van deze vorm van training. Er is een mengeling van theorie en praktijk. De theorie bespreekt het doel van de training en de oefeningen. De materialen worden voor de verschillende onderdelen besproken waarbij veiligheid een grote rol speelt.


Het praktijk gedeelte bestaat uit het observeren van verschillende honden die de oefeningen gaan uitvoeren. Het is bedoeld om een goed beeld te krijgen van de beweging van verschillende typen honden en wat je daar mee kunt doen en observatie en discussie staan centraal.

De honden die de deelnemers zelf meenemen worden gedurende vier dagen ingezet voor de verschillende oefeningen. Voorwaarde is wel dat de honden minimaal 10 maanden oud zijn en maximaal 10 jaar oud. Honden met ernstige lichamelijke klachten kunnen niet meedoen met het praktijkgedeelte.

VERSCHILLENDE DELEN VAN DE INSTRUCTIECURSUS

Deel 1: De basis van het cavalettiwerk.
Het gaat dan om gangwerk, balans in het lijf en beweging, coördinatie en spierkracht/fitness. We bespreken theorie en gaan dan aan de hand van praktijk oefeningen met eigen honden verder aan de gang met het leren kijken naar gangwerk, opzetten van de cavaletti, aanleren van de oefening en leren kijken naar de beweging van honden in de cavaletti, aanpassingen leren

maken waar nodig.


Deel 2: Voetplaatsing.
Wat doet het, welke oefeningen en materialen kun je inzetten, hoe leer je verschillende oefeningen aan. En deze dag gaan we ook in op het werken balanskussens.

Deel 3: Vervolg van de balanskussens.

Plankenwerk in al zijn facetten. De combinatie van concentratie, coördinatie en samenwerking. Hoe leer je het aan, hoe zet je het in, waar moet je op letten en wat zijn eventuele variaties.


Deel 4: Uitgebreid behandelen van de balansballen.

Hoe leer je ze aan en waar zijn de

oefeningen voor bedoeld. De theorie gaat ook in op geschikte materialen naast hoe het zinvol in te zetten is voor het ontwikkelen van spierkracht en balans bij honden. Theorie wordt afgewisseld

met praktijk met eigen honden waarbij je leert kijken naar wat er allemaal gebeurt met een lijf op een balansbal.


Deel 5: Assessment level 1.

Huiswerk bespreking en verder bekijken van video’s. Er worden gedurende de gehele week opnames gemaakt welke deze dag uitgebreid bekeken en behandeld worden.

ASSESSMENTS VOOR HET DIPLOMA

De cursusdagen lopen van 9.30 tot 16.30 uur. Er is een lunchpauze van een uur en er zijn korte pauzes in de ochtend en middag om in hoofden weer wat ruimte te krijgen. Ruimte voor vragen is er uiteraard, graag zelfs!! Wil je meedoen om vooral meer kennis te vergaren voor jezelf en je eigen honden goed te leren begeleiden dan is deze cursus ook geschikt. Om in aanmerking te komen voor het Diploma P4F Balans en Coördinatie instructeur zijn er drie assessments.


Level 1 assessment:

schriftelijk theorie over Balans en Coördinatie training op dag 5 van de cursus.


Level 2 assessment:

live of video assessment van een praktijkles. Hierin leg je een oefening van de balans en coördinatie helemaal uit aan een cursist waarbij de achtergrond aan bod komt en het aanleren en uitvoeren van de oefening. Kosten: 35 euro.


Level 3 assessment:

bestaat uit twee aparte delen van een uur (en dus twee aparte dagen). Tijdens deze lessen begeleid je twee cursisten door oefeningen van de balans en coördinatie. Hierbij gaat het om het uitleggen van de theorie, het aanleren en begeleiden van de oefening en je moet de oefeningen kunnen aanpassen aan de honden. Je zult in dit assessment moeten laten zien dat je kunt kijken naar het hondenlijf en aan de hand van wat je ziet aanpassingen en inschattingen kunt maken voor oefeningen.


Deze assessmentlessen worden op een gezamenlijk af te spreken data gehouden en beoordeeld.
Kosten: 75 euro per assessment.


Tevens dien je een instructeursopleiding te hebben gedaan of aantoonbaar bewijs van ervaring in instructie geven aan honden en hun geleiders. Je naam zal na het behalen van alle drie de assessments in de lijst komen te staan van gecertificeerde instructeurs P4F Balans en Coordinatie.

Nascholing gebeurt in de vorm van lezingen en verdiepingsmiddagen


is deze instructeurscursus iets voor jou?

Schrijf je in!

Sam Turner - H. Remmelinkweg 11A - 6996 DH Drempt

Dit is een Gouden Website - info @ samturner.nl

>