Tijdens bewegen gebeuren er verschillende dingen waar we niet echt bij stilstaan. Om je voeten op de goede plek neer te zetten heb je coördinatie nodig, spierkracht om benen te bewegen en lichaamsbewustzijn om te weten waar je neer gaat komen en hoe je dat op kunt vangen (balans). Dan hebben we het eigenlijk alleen nog maar over de normale voortbeweging, normaal van A naar B gaan. ‘Gewoon’ bewegen is dus niet eens zo gewoon al is het voor ons de gewoonste zaak van de wereld. Het is eerder bewegen in balans maar of dat nou zo makkelijk is.

 

Leren coördineren

 

Vanaf pup leren honden (alle jonge individuen eigenlijk) hoe ze zich voort kunnen bewegen.

leren coördineren, bewegen in balans

Ze oefenen van kruipen tot lopen en in alle fases zitten enorme leerprocessen waarbij het lijf steeds  beter aan te sturen is. Deze beweging is een eigenlijk een concert van allerlei spieren die zich aanspannen en ontspannen en beweging van de gewrichten om zo de beweging en voortbeweging te krijgen die nodig is op dat moment. Een individu ontwikkelt deze motorische vaardigheden gaandeweg en deze vaardigheden kunnen niet zonder coördinatie.

Daarnaast is het ook nog niet altijd even makkelijk om overeind te blijven staan en is de ontwikkeling van balans belangrijk. Hiervoor zijn er allerlei verschillende spieren in het lijf aan het werk. In balans leren blijven, bewegen in balans, is een vaardigheid die zonder nadenken gebeurt maar wat wel een actief lichamelijk proces is.

 

Propriocepsis – lichaamsbewustzijn

Deze twee peilers staan de de basis van Balans en Coördinatie training. Het zijn echter niet de enige elementen die deel uit maken van de training. Door continue terugkoppeling van het lijf naar de hersenen ontwikkelt zich de propriocepsis, het lichaamsbewustzijn. Deze terugkoppeling verloopt door middel van receptoren die door het hele lijf verspreid zijn en die waarnemen wat er aan de hand. Welke stand een bepaald bot heeft, wat de druk is in en om een gewricht welke aanspanning een pees heeft en nog veel meer. Allemaal kleine informatie-elementen die gezamenlijk het hele lijf in kaart brengen voor de hersenen.

 

Dat bewegen dat wij als zo vanzelfsprekend ervaren is nog helemaal niet zo vanzelfsprekend. Bewegen in balans is een hele kunst, en een waarvan we ons totaal niet bewust zijn maar we ons eigenlijk wel moeten realiseren wanneer we onze honden in beweging gaan brengen met alle activiteiten en sporten die we verzinnen. Voor veel dingen is echt tijd nodig. Tijd om te leren je voeten te sturen, tijd om te oefenen en tijd om te leren bewegen in balans.

 

Wanneer je deze tekst wilt delen dan wordt dat zeer gewaardeerd. Vergeet de credits niet te vermelden of link gewoonweg naar deze blog. 

tekst: Sam Turner
foto’s: Noelle Hoorneman (Boek: Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans. Je puber goed op pad)

 

 

Deel deze blog!
Blogs waarin je misschien ook geinteresseerd bent

Samen op pad

Sam Turner
 

Door mijn 20 jaar ervaring realiseer ik me dat inzicht in waarom een pup doet wat zij doet, het allerbelangrijkst is voor het ontwikkelen van een prachtige band met je huisgenoot. Eigenlijk ben ik niet alleen een hondentrainer, maar juist ook een mensentrainer. Ik begeleid jou in het opvoeden van je pup of (jonge) hond tot een maatje die moeiteloos binnen jouw leven kan functioneren.

>