General
Video/Text

Puppy Perfect Programma, socialisatie en opvoeding

12 Modules 0 Chapters 71 Lessons Intermediate

About this course

Het Puppy Perfect Programma is de Paws4Fun puppycursus die je online volgt. Je krijgt persoonlijk les van Sam Turner die bekend is van de boekenserie ‘Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans’ en de Puppygym en Balans en Coördinatie voor honden in Nederland. 

De cursus is ingedeeld in modules en binnen de modules zijn er een aantal lessen om door te lopen. Sommigen zijn achtergrond informatie, anderen zijn huiswerk voor jou als begeleider en weer anderen zijn oefeningen om samen met je pup te doen. 

In deze cursus leer je over hoe een pup leert, wat socialisatie is en wat je kunt doen om je pup hierin te begeleiden. Je leert in deze cursus ook hoe jij je pup kunt leren:

  • hierkomen
  • samen met jou aan de lijn te lopen
  • bezoek netjes te begroeten
  • mensen en andere honden op straat te kunnen passeren
  • samen met jou spelletjes te spelen die je pup ook handige vaardigheden bijbrengen als zelfbeheersing en het begin van apporteren
  • dat verzorging best leuk is

Tegelijkertijd leer jij als begeleider hoe je pup leert en wat belangrijke vaardigheden zijn om je pup goed te kunnen begeleiden naar de Perfecte hond ‘later als hij groot is’.

Naast de online lessen is er een wekelijkse live online les waarin je vragen kunt stellen aan Sam en waarin een specifiek thema aan de orde komt. En eenmaal per week kun je een filmpje van je training of dingen waar je tegenaan loopt ofwel per wetransfer toesturen of in de besloten Facebook cursusgroep plaatsen. Je krijgt feedback van Sam op je filmpje en tips om weer verder te kunnen.

Learn more

Course Structure

ONLY FOR LOGGED-IN USERS
2 Lessons

Welkom!

Hi! Hartstikke leuk dat je er bent. Hopelijk ben je er helemaal klaar voor om samen met je pup aan de slag te gaan en te gaan werken aan de vaardigheden die jullie (jazeker, jullie allebei!) nodig hebben om je pup de handvatten te geven voor onze mensenmaatschappij.

Mijn naam is Sam en ik ga jullie begeleiden tijdens deze cursus. Zelf heb ik twee honden, een Border Collie en een Duitse Herder. Inmiddels ben ik al heel wat jaren actief in de hondentraining en geniet ik van iedere pup, puber of volwassen hond die ik met zijn/haar mens mag begroeten en begeleiden. 

Voordat je begint stel je even voor in de besloten Facebook groep. Graag hoor ik wie je bent en wie je pup is. wat is de naam van je pup? Hoe oud is je pup? Welke ras of wat voor soort kruising is hij of zij? En heel belangrijk: wat moet jouw hond kunnen laten als hij/zij groot is (dit is in de volgende module ook een huiswerkoefening dus komt vanzelf aan bod maar nu kun je er alvast over nadenken).

 

 

Hoe werkt de cursus?

De cursus is in modules opgedeeld en binnen de modules vindt je verschillende lessen. Houd binnen een module de volgorde van de lessen aan. In de meeste modules start je met een stuk theorie en soms ook een overdenking over je eigen situatie. Daarna volgen er huiswerkopdrachten of oefeningen om samen met je pup  mee aan de slag te gaan. De theorie is nodig om inzicht te krijgen in het wezen hond, ofwel jouw pup, en het legt een basis voor de oefeningen.

Wekelijks is er een live les, je ontvangt daar links voor in de mail en ze komen in deze module in de volgende les te staan in een schema zodat je voor alle data van jouw cursus kunt deelnemen.

Per week lever je een filmpje in van je training waarin zowel jij als je pup te zien zijn. Je krijgt van mij feedback zodat je verder kunt. Mocht je vastlopen dan is een filmpje ook handig zodat ik het kan zien. De filmpjes kun je in de besloten Facebook groep plaatsen of je kunt het inleveren via wetransfer/mail in mp4 formaat. 

Vragen stellen mag gedurende de hele week. Dringende vragen mogen via whatsapp en 'normale' vragen via de mail. Mail wordt sowieso om de dag bekeken en beantwoord en soms dezelfde dag.

Wanneer je wilt reageren op iemand anders zijn filmpjes en vragen dan mag dat maar je stelt eerst zelf een vraag voordat je reageert. Het is de bedoeling dat iedereen leert en dat het een veilige leeromgeving is. Iedere pup is anders,  ieder ras is anders, ieder mens is anders. Iedereen leert op zijn eigen tempo en iedereen heeft zijn eigen talenten en dat geldt voor zowel mens als hond. Probeer je eigen proces niet te vergelijken met dat van een ander want dat is onmogelijk gezien de verschillen zoals hierboven al genoemd.

 

ONLY FOR LOGGED-IN USERS
10 Lessons

Samenleven met je pup

Dagelijkse dingen waar je misschien niet over nagedacht hebt. Wat heb je eigenlijk allemaal nodig? Wat is geschikt? Wat zijn de leefregels met honden? Hoe leert je pup? Wat is voor jou echt belangrijk om je pup te leren?

Sociale acceptatie

Waarom willen pups zo graag bij je zijn in deze hele jonge fase?

Waar slaapt je pup?

We willen als nieuwe begeleiders nog weleens de verwachting hebben dat een pup 'gewoon' op zijn toebedeelde plaats slaapt. Vaak is dat echter een verwachting waar je pup niet aan kan voldoen. Waarom niet?
 
Je pup heeft net zijn moeder en nestgenootjes verlaten. Zij/hij is voor de eerste keer helemaal alleen. Jij bent enigszins bekend voor je pup, omdat je haar/hem (hopelijk) in het nest al regelmatig bezocht hebt. De fokker heeft een speeltje of kleedje meegegeven met de geur van het nest. Je hebt zelf een kleedje aan de fokker gegeven om gedurende een aantal weken in het nest te leggen, zodat je een vertrouwde geur voor je pup hebt in haar/zijn nieuwe huis.
 
Door je pup op te halen, of door de fokker samen met de moeder de pup in de ochtend te laten brengen, geef je je pup de hele dag de tijd om te wennen aan haar/zijn nieuwe omgeving. Ondanks deze zorgvuldige voorbereidingen zal de eerste nacht toch wel erg raar voor hem zijn. Je kunt je voorstellen, dat wanneer je gewend bent bij je broers en zussen te slapen, het erg beangstigend kan zijn om helemaal alleen te zijn op een vreemde plek.
 
Behalve dat het een beetje vreemd is het zo dat de ontwikkeling van de pup op dit moment op het punt is dat bescherming door een 'ouder' nodig is om te kunnen overleven! Zonder bescherming van een volwassene is een pup niet zeker van zijn leven volgens de programmering van zijn hersenen. Jezelf veilig houden zit niet in het pakket van een pup van 0 tot ongeveer 16 weken (en ook op deze leeftijd nog niet volledig!). In deze fase is het dus van levensbelang voor een pup dat er veiligheid geboden wordt en dat een pup aangeeft dat hij alleen is en dus onbeschermd.
 
De beste manier om je pup zich veilig te laten voelen, is door haar/hem vlakbij jou te laten slapen. Wanneer de pup wakker wordt, is het geruststellend voor haar/hem dat jij er bent en zij/hij niet helemaal alleen is.
 
Een andere reden om je pup bij je te laten slapen, is dat je vlakbij je pup bent als zij/hij wakker wordt en naar buiten moet om te plassen of te poepen. Sommige pups slapen de gehele nacht door, maar er zijn er voldoende die, zeker de eerste weken, ‘s nachts wakker worden. Op dat moment je pup even naar buiten zetten om te plassen, voorkomt natte kleden en kussens.
 
Een ren is een mooie manier om de pup op een veilige plek te laten slapen. Deze ren (of ruime bench) kun je de eerste week of weken in je slaapkamer bij je bed zetten, of je kunt ervoor kiezen zelf beneden, vlakbij je pup, te gaan slapen.
 
Belangrijkste is te beseffen dat je pup te jong is om alleen te slapen in de woonkamer of gang! Ze hebben de veiligheid van hun begeleider echt nodig. Op die manier groeien ze op met een veilig gevoel waardoor ze zich beter kunnen ontwikkelen.
 

Bijten en kauwen

Pups hebben scherpe tanden en gebruiken hun mond behalve eten ook om mee te spelen, ontdekken en grenzen aan te geven.

Oefening – Automatisch check-in

Het is absoluut niet nodig om iedere keer dat je iets van je pup wilt de naam in te zetten. Uiteraard wel handig als je pup echt niet naar je kijkt of een eindje verderop loopt maar hoe fijn zou het zijn als je pup regelmatig even met je incheckt? Gewoon om even contact te maken?

ONLY FOR LOGGED-IN USERS
4 Lessons

Socialisatie

In deze eenheid gaat het over het socialiseren van je pup. Kennismaken met mensen, andere honden en diersoorten. Maar naast het leren over andere diersoorten gaat het ook over habitueren: wennen aan alles wat onze maatschappij te bieden heeft en wellicht raar kan zijn voor een hond.

Ontwikkelingsfases

Welke fases maakt je pup allemaal mee? Wat is belangrijk in welke fase om de ontwikkeling zo goed mogelijk te kunnen begeleiden en stimuleren.

ONLY FOR LOGGED-IN USERS
2 Lessons

Zindelijkheid

Iets dat iedere pup 'moet' leren wanneer ze met ons komen samenwonen. Voor een hond heel normaal maar voor sommige pups kan het toch een uitdaging zijn.

ONLY FOR LOGGED-IN USERS
7 Lessons

Hier komen

Eigenlijk het belangrijkste dat een pup moet leren wanneer zij bij ons komt wonen. Komen wanneer je geroepen wordt. Dat kan een uitdaging zijn maar het kan zeker ook een leuk spel worden voor je pup.

Oefening – vang je mens

Een spel vol met actie, ook wel genoemd verlies je puppy (als je kunt).

Oefening – weg bij verleidingen

We roepen onze pups/honden pas wanneer er wat aan de hand is, net als het voor je pup interessant wordt. Weg bij verleidingen is lastig maar ook goed te oefenen.

ONLY FOR LOGGED-IN USERS
6 Lessons

Clickertraining

Wat is clickertraining en hoe pas je het toe? Maakt het uit wat je gebruikt als 'clicker'?

Wat is clickertraining?

In deze les gaat het over clickertraining, wat het is en waarom het gebruiken als manier van trainen.

Clicker of woord?

Je kunt een clicker inzetten  maar ook een clickerwoord. Wat is het verschil?

Oefening – Click = voer

In de volgende les introduceren we de clicker simpelweg met een bestaande oefening. Je kunt echt zelf goed oefenen in de logistiek van het geheel met deze oefening. En voor je hond is het een leuke bonus!

Shapen

Bij clickertraining verwelkom je eigen initiatief van je hond. Nou is het niet zo dat alleen de hond verantwoordelijk is voor de training, jullie zijn dat samen. Aan jou als begeleider de taak om de stappen klein te houden en je pup te begeleiden naar succes. Je pup leert dat leren leuk is en dat gedrag uitproberen gewaardeerd wordt.

ONLY FOR LOGGED-IN USERS
11 Lessons

Lichaam en beweging

Hoeveel mag je pup eigenlijk bewegen op een dag? En wat voor beweging is eigenlijk goed voor het ontwikkelende lijf?

Tanden wisselen

Wanneer start het wisselen van de tanden? Welke invloed heeft het op je pup.

Hoeveel beweging mag een pup?

Een van de dingen die de meeste nieuwe puppybegeleiders meekrijgen is dat een pup nog niet teveel lange wandelingen mogen maken. De zogeheten 5 minuten regel wordt als leidraad aangehouden.

Belasting – belastbaarheid

De truc is balans te houden tussen wat er gevraagd wordt van een puppylijf en wat mogelijk is.

Zit of niet?

Een van de eerste dingen die begeleiders hun pup aanleren is zitten. Zitten voor een koekje, zitten voor het eten, zitten wanneer iemand ze wil begroeten...zitten dus. Waarom? En waarom deze oefening niet in het programma zit!

Traplopen

Mag je je pup traplopen? Er wordt veel gewaarschuwd dat traplopen slecht is voor de ontwikkeling van gezonde gewrichten. Hoe zit dat eigenlijk?

Lichaamsbesef

Je pup heeft vier benen en voeten maar is het je al opgevallen dat het een hele klus is om die allemaal onder controle te krijgen?

Oefening – Vreemde oppervlakken

Verschillende oppervlakken aanbieden om je pup aan zijn lijf te leren wennen.

Oefening – Sturen

Zelf ontdekken of samen met jou ontdekken is net iets anders. In deze les ga je oefenen met sturen.

Oefening – Hoe hoog en hoe breed

Hoe groot ben je eigenlijk als pup? Wanneer je elke dag groeit is het antwoord iedere keer anders.

Oefening – Over meerdere bakjes heen wandelen

Niet alleen voorvoeten ergens op zetten kan een uitdaging zijn maar vooral het bewust zijn van achtervoeten is een uitdaging voor je pup.

ONLY FOR LOGGED-IN USERS
6 Lessons

Samen wandelen

Je pup kan niet altijd loslopen in onze maatschappij, al is dat vooral de eerste periode heel fijn en makkelijk. Sterker nog, binnen de bebouwde kom mogen honden niet zonder lijn lopen tenzij op een plek waar aangegeven is dat het mag. Samen wandelen is echter wel zo fijn wanneer beide partijen elkaar begrijpen en plezier beleven aan de wandeling.
Hoe leer je samen te wandelen?

Samen wandelen

Samen wandelen is samen op pad, samen beleven en bewust zijn van elkaars aanwezigheid.

Riem / lijn vasthouden

Het maakt echt uit hoe je een lijn vasthoudt. Voor je eigen veiligheid en die van je pup.

Oefening – bij jou in de buurt zijn is goed!

Samen wandelen is niet veel anders dan graag bij elkaar in de buurt zijn en samen bewegen.

Oefening - Aan welke kant lopen

Wanneer je samen wandelt is het fijn als je pup niet voor je voeten loopt. Met deze oefening leg je een mooie basis.

ONLY FOR LOGGED-IN USERS
5 Lessons

Spelen

In deze module gaan we in op verschillende manieren om met je pup te spelen. Het verschil tussen spelen met honden of spelen met jou als begeleider. Iedere pup heeft haar eigen voorkeuren en wist je dat niet alle honden dezelfde spelletjes leuk vinden of begrijpen?

Spelen

Spelen is iets dat (bijna) alle jonge dieren doen. Voor pups is het zeker een deel van hun dagelijkse behoefte. Maar wat is goed spel voor een pup en hoe zit het nou eigenlijk met speelgoed?

Trekspelletjes

Met trekspel heb je een heel erg interactief spel. Het is een evenwicht tussen de beide partijen om het speeltje 'te winnen'. Het is echter geen echte wedstrijd!

Zoekspelletjes

Je neus gebruiken is voor de meeste honden en pups een peuleschil. de neus is het eerste zintuig dat werkt (na tast/warmte) en ook het zintuig dat het het langst blijft doen.

Oefening – Trekspel spelen

Hoe speel je eigenlijk op een, voor beide partijen, leuk trekspel?

Oefening - Schietspel / Focus

Aandacht en concentratie kunnen nog weleens lastig zijn. Het is niet dat pups niet kunnen concentreren maar eerder dat er zoveel is om op te concentreren dat het lastig is om te kiezen.

ONLY FOR LOGGED-IN USERS
6 Lessons

Verzorging

Om je pup een leven lang goed te kunnen verzorgen is er niet alleen water en voer nodig. Vachtverzorging, dierenartsbezoeken, checken van het gebit etc horen er allemaal bij. Dit zijn allemaal dingen die voor een pup niet meteen normaal zijn. Je pup kan leren dat een dierenartsbezoek leuk is en dat vachtverzorging geen vorm van marteling is. Plan van aanpak!

Vachtverzorging

Heel breed gezien is verzorging het gezond houden en in de behoeften van je pup voorzien. Vachtverzorging waaronder kammen en borstelen maar ook het in de gaten houden van de vacht- en huidconditie en controleren van parasieten. Verzorging van de tanden, oren en ogen waar nodig. Het regelmatig controleren van de nagels en voetzooltjes van je hond op schade/verwondingen.

Oren en ogen

Waar moet je zoal op letten wanneer het om oren en ogen gaat?

Voeten en nagels

De voeten van je pup kunnen controleren is makkelijk wanneer het gaat om eventuele doornen in de zooltjes of sneetjes in of tussen de voetzolen. Voor de (half)langharige honden is het kort houden van de haren tussen de zooltjes belangrijk. En nagels knippen is iets dat je kunt uitbesteden maar ook dan zal het fijn zijn voor je pup dat hij/zij al snapt wat de bedoeling is en dat hij/zij er niet aan doodgaat.

Oefening – Kin op hand

Om ogen en oren na te kunnen kijken of te verzorgen is het handig wanneer je pup zijn hoofd leert stil te houden. Dat ga je aanleren door middel van een target voor de kin van je pup: jouw hand.

Oefening – Pootje geven

Een pootje geven is voor sommige begeleiders een trucje dat ze graag aanleren en voor anderen iets waar ze het nut niet van inzien. Pootje geven is echter eensuper handige oefening voor de verzorging van je pup.

Oefening – Voeten en nagels

De voeten en nagels verzorgen is iets dat bij iedere hond een keer in het leven moet gebeuren. Met deze oefening leg je een basis hiervoor en leert je pup dat het allemaal ok is en lekkers oplevert.

ONLY FOR LOGGED-IN USERS
8 Lessons

Oefeningen voor alledag

Er zijn bepaalde dingen die jij en je pup nodig gaan hebben of die handig zijn maar die niet in een van de specifieke thema's vallen zoals hierkomen of samen wandelen. In deze module vindt je dit soort oefeningen voor alledag. Denk aan benchtraining, plaats aanleren, apporteren en leuke trucjes om te doen samen.

Oefening – Release

Een release is een manier op je pup te leren dat zij/hij nu uit positie mag komen, uit de bench mag komen, uit de auto mag stappen, vrij van de riem mag lopen. Eigenlijk een heel breed concept maar wel extreem handig.

Oefening – bench training

Gebruik maken van een bench of ren is super handig wanneer je echt even geen tijd hebt om op je pup te letten. Door een afgesloten gedeelte van je kamer te gebruiken voor je pup waarin eigen speeltjes liggen en kluifmateriaal kan je pup even z'n eigen gang gaan zonder dat jij gaat reageren op gedrag dat je wellicht liever niet ziet.

Oefening – Zelfbeheersing stap 1

Omgaan met voer in de buurt is een vaardigheid die alle pups moeten leren. En dan gaat het natuurlijk niet alleen om hun eigen voer maar juist de dingen die wij op tafel zetten of wanneer er iemand anders met lekkere voertjes in de buurt zit. Zelfbeheersing en geen zelfbediening is een vaardigheid die altijd van pas komt.

Oefening - Zelfbeheersing snuffelkleed

Voortbouwen op de basis die je in de vorige oefening hebt gelegd. Nu gaan we echter een zoekspel combineren met zelfbeheersing.

Oefening - Liggen

Alle pups gaan uit zichzelf liggen maar het is ook fijn wanneer je het aan je pup kunt vragen. Deze les leert je hoe je dit gedrag/deze houding aan je pup kunt vragen. 

Oefening - Plaatsmat

Eem van de gedragingen die altijd handig is, is de plaatsmat. Ga je ergens op bezoek? Neem een plaatsmat mee. Op een terrasje gezellig een kop thee na de wandeling? Neem een plaatsmat mee. Het is voor je pup fijn om een duidelijke plek te hebben waarvan hij/zij weet wat de bedoeling is.

Oefening – Tijdsduur plaatsmat opbouwen

De puppytijd is eigenlijk niet de tijd om een 'blijf' aan te leren maar we kunnen wel werken aan duratie terwijl we dicht in de buurt zijn. 

ONLY FOR LOGGED-IN USERS
4 Lessons

Puppyperikelen

Eerste hulp bij pups! Hier vindt je de meest voorkomende perikelen die je pup kan verzinnen. Iedereen loopt hier tegenaan dus geen stress!

Opspringen

Bezoek komt binnen en wordt besprongen door je enthousiaste pup. Niet iedereen is er van gediend en als begeleider kan het lastig zijn om op het moment dat het gebeurt het goed te managen.

Oefening - Leave it

Bij deze oefening ga je je pup leren om je cue voor loslaten (laat het, leave it, los...kies zelf wat voor jou het beste werkt). Dit doen we door middel van conditioneren.

Pen
>