Feestdagen met honden

De feestdagen komen eraan. En die feestdagen betekenen vaak veel visite over de vloer of op visite bij de familie. De grote vraag bij hondenbegeleiders: hoe gaat mijn hond dat ervaren? Of als je jezelf die vraag niet hebt gesteld stel hem dan nu! Voor sommige honden is het ontvangen van bezoek lastig. Ofwel omdat ze te opgewonden raken en in hyperstand geraken ofwel omdat ze de bezoekers spannend vinden.

Omgaan met bezoek

Wat te doen? Als je niet zeker weet hoe je hond gaat reageren op tante Toos of op de kinderen van je broer/zus/nicht? Leer je hond dan nu even apart te zijn achter een hekje of in een bench. Maak het leuk, zorg dat je hond er graag zit. Zo kun je bezoek en honden scheiden bij binnenkomst om de eerste onrust tegen te gaan. Houd de interacties in de gaten in deze eerste fase zodat je kunt beslissen of je de interactie tussen hond en bezoek wel een goed idee vindt. Vervolgens kun je ook hekjes/rennen/benches inzetten gedurende de bezoekuren om je hond en het bezoek rust te geven van elkaar. Tijd om te ontspannen en te ontladen.

Het is echt altijd een goed idee om je honden te leren achter een hekje te verblijven. Het geeft namelijk alle partijen rust wanneer het moeilijk is om de hele tijd de situatie in goede banen te leiden. Wanneer jij koffie staat te maken kun je niet zowel hond als bezoek in de gaten houden en mogelijk lastige situaties voorkomen.

Management!

Heeft je hond sowieso moeite met ander mensen of met de honden waar je op bezoek opsringen tegen mensen, feestdagen met hondengaat zorg dan dat je een goede strategie hebt voor je bezoek. Misschien hond thuislaten met een super oppas? Als je zeker weet dat je je hond geen plezier doet door hem mee te nemen is dit misschien wel de beste optie. Of meenemen maar in een aparte kamer een mooi plekje geven zodat hij niet de gehele tijd in de drukte hoeft te zijn. Neem dan een bench of ren mee om de situatie goed te managen voor iedereen.

Komt het bezoek bij jou en weet je het gewoonweg niet? Neem dan het zekere voor het onzekere en bekijk eerst hoe de mensen reageren wanneer je hond nog veilig en apart zit. Staat de interactie je niet aan of geeft je hond op afstand al aan dat hij het helemaaaaal niet leuk vindt? Hou ze dan apart!Spendeer tijd apart met je hond, doe leuke dingen met hem, wandel en speel en geef hem verder de gelegenheid zich veilig te voelen zonder bezoek in de buurt. Je hond zal je dankbaar zijn. Je voorkomt hiermee dat honden in situaties komen waarmee ze hun grenzen op een, voor ons, minder leuke manier moeten aangeven door grommen en misschien zelfs van zich af bijten.

 

Gaat het goed? Zorg dan dat je wel alles heel strak in de gaten blijft houden. Door goed op te letten kun je voorkomen dat het mis gaat. En met mis gaan kun je denken aan het opspringen tegen oma die opstaat om te gaan plassen, het kerstbrood uit de handen jatten van je neefje of het grommen naar je nichtje die je hond in haar speelgoed wandelwagen wil zetten….Management is je vriend!!

Vermoeidheid en rustpauzes

En doet je hond het prima met bezoek? Super! Maar denk er dan even aan dat je hem toch tussendoor wat rust geeft. Op die manier voorkom je dat hij door vermoeidheid een korter lontje krijgt en de interacties minder leuk gaat vinden. Vooral bij jonge honden (en jonge kinderen) kan het gebeuren dat ze over hun grenzen van vermoeidheid raken door de opwinding.

feestdagen hond bench mee

Misschien vind je deze management strategieën wat overdreven? Denk eens aan dagen dat je op visite bent bij familie waar je niet zo heel veel mee hebt…..Tegen het einde van het bezoek….Hoe voelde je je nadat Tante Toos en Ome Henk wel 100 keer hadden gezegd dat je zo gegroeid was? En van die heerlijk kneepjes in de wang of porren op je schouder? Of: “Is het nou niet tijd voor jou om te gaan trouwen?” Ieder zijn energie en geduld kan opraken. Zorg dat je een plan hebt gemaakt om je hond en je bezoek tevreden en veilig te houden. Het draagt echt bij aan de feestvreugde.

Fijne en veilige feestdagen iedereen!

Dit stukje is geïnspireerd door een blog van Patricia McConnell: Pets and Holidays.

foto’s: Noëlle Hoorneman
bron: Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans. Je puber goed op pad.

 

Deel deze blog!
Sam Turner
 

Door mijn 20 jaar ervaring realiseer ik me dat inzicht in waarom een pup doet wat zij doet, het allerbelangrijkst is voor het ontwikkelen van een prachtige band met je huisgenoot. Eigenlijk ben ik niet alleen een hondentrainer, maar juist ook een mensentrainer. Ik begeleid jou in het opvoeden van je pup of (jonge) hond tot een maatje die moeiteloos binnen jouw leven kan functioneren.

>