Goede voornemens

De jaarwisseling is pas achter de rug en velen van ons zijn bezig met het realiseren van onze goede voornemens. Dingen die we willen laten en dingen die we willen gaan doen. In ieder geval heeft het te maken met verandering in je leven, hoe groot of klein ook. Iedere week gaan sporten is een veelgehoord voornemen, zo ook stoppen met roken of meer tijd vrijmaken voor de familie. In de sportscholen loopt het momenteel storm. Officieel vanaf vandaag (eerste zaterdag van de maand) puilen de sportscholen uit met nieuwe leden of lang afwezige leden die de moed weer hebben verzameld.

Wat is je motivatie?

Heb jij ook goede voornemens? Ik wel! Mijn voornemens voor het nieuwe jaar zijn ingegaan in november. Vanaf dat moment had ik namelijk tijd ingepland voor mijzelf, mijn honden en het werken aan nieuwe websites, een nieuwe online cursus en Engelstalige boeken. Plus een fysiotherapie opleiding die ik gestart ben. Mijn voornemens? Het zijn er meerdere maar een ervan is dagelijks trainingstijd voor mijn eigen honden. Je zal misschien denken dat mij dat iedere dag wel al lukt. Niets is minder waar helaas met mijn volle agenda. Maar hoe ga ik dit nou volbrengen?


Mijn motivatie! 

Mijn motivatie is dat mijn honden voldaan zijn nadat we samen gespeeld/getraind hebben. Ikzelf ben ook voldaan en weer vol energie voor een volgende opdracht van de dag. En die motivatie is belangrijk! Die motivatie gaat ervoor zorgen dat ik mijn voornemen kan volbrengen en deel gaat uitmaken van mijn dagelijkse routine.​


Routine of gewoonte ontwikkelen


En dat het routine voor me wordt is belangrijk en ook een reden of ik ga slagen of niet. Voornemens lukken vaak niet doordat ze niet passen in je leven. Het vraagt een aanpassing van je dagelijkse routine. Het vraagt dat je moeite doet om iets te doen. Wat ik ook geleerd heb is dat het tijd nodig heeft voordat iets deel uitmaakt van je routine. Het is niet iets wat je eventjes voor elkaar krijgt.

Wij zijn gewoontedieren, net als onze honden, en het heeft tijd en energie nodig om iets te veranderen. En dat kan even duren. Daarnaast is het ook belangrijk bij een voornemen dat het haalbaar is. Kleine veranderingen zijn makkelijker vol te houden dan grote veranderingen. Door te beginnen met overzichtelijke stappen wordt het makkelijker om te veranderen en te groeien. Het lijkt heel erg op clickertraining :). Kleine stappen naar een groter einddoel. De TEDtalk van Matt Cutts is interessant om te kijken.

Focus op wat je wilt!

Belangrijk met alles is de focus die je hebt. Waar ik in de lessen vraag: wat wil je wel? Als je als begeleider een minder leuk gedrag van je hond aan de tand voelt, geldt dat natuurlijk ook voor voornemens. Wanneer je je gaat richten op dingen die je niet wilt dan ben je al de verkeerde weg ingeslagen. Richten op wat je wel wilt gaat de manier van kijken veranderen. Dat is lastig want we zijn nou eenmaal geprogrammeerd. Maar het is niet onmogelijk. Sterker nog het gaat je kracht en energie geven om je te richten op de mogelijkheden en dingen die goed gaan. Het zorgt ervoor dat je je, ook wanneer het even niet helemaal gaat zoals je wilt, niet uit het veld laat slaan door je te focussen op een tegenslag. Kijken naar mogelijkheden en successen gaat ervoor zorgen dat je voornemens routine kunnen worden.

Maak een plan

Voor alles geldt eigenlijk dat je een beeld moet hebben van wat je wilt voordat je ergens aan kunt beginnnen. Zonder plan dobber je

goede voornemens

ergens op de oceaan en beweeg je de kant op die de stroming verzint. Door een plan te maken voor een dag, voor een week of voor een maand heb je houvast. Dat betekent niet dat je geen veranderingen kunt maken maar dat je een leidraad hebt zodat je dagelijks kunt werken aan wat je wilt. Wil je een bepaald gedrag aanleren bij je hond? Dan is het handig om in ieder geval voor ogen te hebben wat je uiteindelijk wilt en wat je tussenstappen kunnen/zullen zijn. Vanaf daar kun je ieder training bijsturen maar je hebt een beeld waar je kunt starten en waar je bent gebleven.

 

Dus hoe zit het met dat voornemen?

Weten wat je wilt, een plan maken en bijhouden waar je bent gebleven, dat is de basis van verandering en verbetering. En hoe zit het met mijn concrete voornemen? Er zijn een paar dagen geweest waarop ik het moment op de dag van trainen heb aangepast maar tot op heden heb ik vanaf half december (jawel wat kleine opstartprobleempjes) iedere dag van een trainingsmoment met mijn honden mogen genieten. Het is heerlijk om gefocust bezig te zijn met ze. Soms zit ik nog met kleine oogjes thuis in de keuken (waar we trainen) maar de honden krijgen de routine al onder de knie. Driven start de sessie en Prezzi moet even wachten. Dat is niet haar sterke punt maar zeker wel onderdeel van deze sessies. En Driven heeft ’s morgens een nóg beter humeur dan hij al had. Helemaal klaar om samen aan de slag te gaan. Nu we een week op vakantie zijn om het vuurwerk te ontsnappen hebben we de routine iets verplaatst op de dag maar toh iedere dag een kort moment van training in kunnen passen. Beide honden gaan na hun training en ontbijt voldaan een slaapplek opzoeken en ik….ik kan aan het werk en aan de studie.

Hebben jullie nog goede voornemens die betrekking hebben op je hond? Zo ja welke zijn dit en hoe ga je dit aanpakken?

Het allerbeste wensen voor 2019 wens ik jullie en natuurlijk ook heel veel plezier samen met jullie viervoetige huisgenoot!

 

tekst: Sam Turner
foto: Noëlle Hoorneman (Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans.
Je puber goed op pad)

 

Deel deze blog!
Sam Turner
 

Door mijn 20 jaar ervaring realiseer ik me dat inzicht in waarom een pup doet wat zij doet, het allerbelangrijkst is voor het ontwikkelen van een prachtige band met je huisgenoot. Eigenlijk ben ik niet alleen een hondentrainer, maar juist ook een mensentrainer. Ik begeleid jou in het opvoeden van je pup of (jonge) hond tot een maatje die moeiteloos binnen jouw leven kan functioneren.

>