Stiekem moet ik altijd een beetje lachen als ik deze uitspraak hoor maar het is niet helemaal om te lachen voor de begeleiders, althans niet altijd. Wat doet hij dan niet meer vraag je je misschien af? Nou….dat kan van alles zijn, van zitten tot hierkomen tot netjes vier voetjes op de grond houden. Een heel scala aan gedragingen die de hond tot op dat moment prima uit kon voeren maar van de een op de andere dag verdwenen leken. En dat kan lastig zijn alhoewel de meeste begeleiders er ook wel om kunnen lachen in eerste instantie. ‘Hij is een beetje aan het puberen’ zeggen ze er als verklaring bij.

Puberen pups al?

Puberende hond

Wanneer een pup ineens wat meer zijn eigen gang gaat wordt het al gauw op puberen gegooid. Het ligt er niet heel ver vanaf maar bij de meeste pups die ineens wat ondernemender worden is er heel wat anders aan de hand. Wanneer ik de vraag stel hoe oud de pup nu precies is dan is het antwoord meestal 15 of 16 weken. En daar hebben we dan meteen de ‘magische leeftijd’. De leeftijd van 16 weken is namelijk heel relevant en belangrijk bij pups. Er zijn een aantal veranderingen die precies (met een weekje uitwijk de ene of andere kant op) op dit moment plaatsvinden.

Zintuigen

Allereerst zijn de verbindingen tussen de hersencellen die te maken hebben met de zintuigen zo goed als klaar.

Pups maken tussen de 8 en 16 weken leeftijd allerlei verbindingen tussen de hersencellen aan onder invloed van de informatie die ze via hun ogen en oren binnen krijgen. In deze periode zullen ze steeds beter in staat zijn om diepte te zien, afstanden in te schatten en ook om snel bewegende dingen te volgen. Daarnaast zullen ze ook steeds beter een geur of een geluid kunnen localiseren. Dat maakt het voor hen makkelijker om in de wereld te functioneren. Het wordt allemaal wat duidelijker en makkelijker voor ze. Het is niet zo dat de zinuigen het niet deden overigens maar de verbindingen die nodig waren om alles goed te interpreteren waren nog in ontwikkeling.

Afhankelijkafhankelijk kleine pup

Wanneer pups met hun nieuwe begeleiders mee naar huis gaan zijn zij eigenlijk nog volkomen afhankelijk van de volwassenen om zich heen. Hun moeder heeft ze veiligheid en warmte geboden, hun zussen en broers hebben spelmogelijheden geboden en ook leerervaringen met betrekking tot hondentaal. Maar wanneer ze weggaan zijn ze volkomen afhankelijk van hun nieuwe begeleider. Ook wanneer een teef ‘in het wild’ pups zou krijgen dan zijn de pups nog afhankelijk van haar op deze leeftijd. Zij wijst ze waar eten te vinden is, waar het veilig is etc etc.

Die afhankelijkheid maakt het heel makkelijk om de band te ontwikkelen met pups. Juist omdat jij hun hele wereld wordt. Jij verzorgt het spelen, wandelen, eten…kortom alles. Jij weet ook waar het veilig is en stelt pupsel ook gerust als het spannend wordt. En de pup groeit gestaag in formaat en zelfvertrouwen. En dan nadert de pup de leeftijd van

16 weken….

Zelfstandigheid

Zou de pup nog bij zijn moeder wonen dan is dit de leeftijd waarop ze wat meer gaan durven, waarop ze steeds wat verder op onderzoek gaan. De leeftijd waarop ze zelf wel een pizzapunt gaan scoren even verderop. En bij ons in huis betekent dat dat pups diezelfde zelfstandigheid gaan vertonen. Ze gaan wat verder bij je weg op een wandeling en ze komen niet zo snel meer als je doorloopt. Hmm niet altijd een fijn gevoel. Maar het is een natuurlijke ontwikkeling. Het is een ontwikkeling in het lijf van je pup. Ze hebben je nu wat minder hard nodig en zullen dan wat minder achter je aanlopen en ineens…..doet hij ’t niet meer.

zelfstandig en stout

Normaal maar misschien wel lastiger

Wanneer ik begeleiders deze ontwikkeling uitleg zie je ze ineens hard na gaan denken. En ‘inderdaad, net een paar dagen geleden is hij dit gaan doen, ineens was hij meer voor zichzelf bezig’. ‘Dus het is normaal?’ Jazeker is het normaal. Niet minder lastig voor de begeleider maar wel normaal. Nu gaat je basis een grotere rol spelen. Heb je in de voorliggende periode geoefend en gewenste gedragingen beloond? Dan is er geen probleem. Je gaat hetzelfde verder maar zult misschien een aanpassing willen maken met betrekking tot je timing als je je pup wilt roepen. Iets meer management toepassen wanneer je pup heeft verzonnen iedereen omver te springen die binnen komt. En je verwachtingen misschien iets bijstellen om je pup de gelegenheid te geven te blijven leren op een tempo en in een omgeving die hij aankan.

Maar het komt goed! Als je je realiseert dat je pup in een nieuwe ontwikkelingsfase in belandt kun je prima anticiperen op wat nodig is voor je pup. De magische leeftijd van 16 weken is leuk! Het laat je zien dat je je pup tot op dat moment al prima begeleid hebt. Hij heeft het zelfvertrouwen ontwikkeld om zelf de wereld tegemoet te gaan! Aan jou als begeleider de taak om mee te ontwikkelen zodat je pup samen met jou de wereld wil blijven ontdekken.

Voor meer informatie over de ontwikkeling van pups raden we het boek “Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans” aan.

 

Wanneer je deze tekst of inhoud daarvan wilt delen graag! Maar wel met de bronvermelding erbij!

Tekst: Sam Turner
Foto’s: Noelle Hoorneman en bron Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans, Elke pup een goede start.

Deel deze blog!
Sam Turner
 

Door mijn 20 jaar ervaring realiseer ik me dat inzicht in waarom een pup doet wat zij doet, het allerbelangrijkst is voor het ontwikkelen van een prachtige band met je huisgenoot. Eigenlijk ben ik niet alleen een hondentrainer, maar juist ook een mensentrainer. Ik begeleid jou in het opvoeden van je pup of (jonge) hond tot een maatje die moeiteloos binnen jouw leven kan functioneren.

>