De meeste puppyeigenaren in de lessen roepen wel een keer dat hun pup wel echt heeeeel erg slim is. Hij of zij leert zoooo snel. Mijn antwoord daarop: “Tuurlijk is je pup hartstikke slim, wat dacht je dan?”. Het is voor mij niet verbazend dat pups slim zijn of beter gezegd dat honden slim zijn maar het verbaast me wel een klein beetje dat veel mensen dat niet weten of beter gezegd niet verwachten.

Is iedere hond even slim?

Maar is iedere hond even slim? Gevleugelde uitspraken als: “het is een Teckel he, die kun je niets leren”, of “Ach je het is een Dog….”, worden veel geroepen. Maar is een Herder nu echt slimmer dan een Teckel? Of is een Poedel nu zoveel intelligenter dan een Leonberger? Ik wil hier geen discussie starten over de rassen die ik hier even terloops noem trouwens, absoluut niet! Maak je geen zorgen ik bestempel honden heus wel voor het een of ander (lomp, springerig, superblij) maar ik heb een diepgeworteld geloof dat honden toch echt allemaal wel slim zijn.

is iedere hond even slim?

Slimmer dan?

Natuurlijk zijn de meningen daarover verdeeld. Bij mij kan mijn eerste liefde, de Duitse Herder, niet stuk. Ze zijn geweldig slim, intelligent, trainbaar, aanhankelijk, trouw en noem het rijtje positieve benamingen maar op. (Dat ze ook onzeker zijn, een grote bek hebben en als je het aan hun overlaat de verkeerde keuzes maken in hun gedrag naar andere honden roep ik ook vaak genoeg maar dat even terzijde). Maar om nu te zeggen dat ze slimmer zijn dan andere honden/rassen……Twijfelachtig naar mijn mening.

Selectie op kwaliteiten

Net als mensen zijn er ook bij honden verschillen in slimheid en intelligentie, daar ontkom je niet aan, iedereen is gewoon anders. Maar tussen rassen kun je niet echt spreken over intelligenter of slimmer. In wezen is iedere hond slim maar ze zijn niet allemaal slim op hetzelfde vlak. Ieder ras is geselecteerd op bepaalde kwaliteiten en wanneer we ze in dat licht bekijken zijn ze allemaal slim. Dat de een langer over een oefening doet dan de ander zegt niet altijd iets over intelligentie. Ik kan me zo voorstellen dat een Labrador best moeite gaat hebben met schapendrijven maar is hij dan dommer? Nee het is een activiteit waar deze hond niet op voorbereid is met zijn genetische blauwdruk.

selectie op kwaliteiten

Het beste uit onze honden halen

Er zijn natuurlijk verschillen in trainbaarheid van de verschillende rassen en dan ook binnen de rassen verschillen tussen de honden. Maar laten we eens anders kijken naar onze honden. Laten we het beste uit onze honden halen door ze te prikkelen op de gebieden waar ze voor gemaakt zijn en ze daarin te waarderen. Maar laten we ze ook waarderen búiten hun specialiteiten om. Dat maakt dat je realistisch kijkt naar je hond en inziet dat hij niet in alles even goed is en kán zijn. Misschien liggen zijn kwaliteiten ergens anders dan waar jij hem wilt inzetten.

Snelheid van leren

Naast de voorspelbare kwaliteiten die je deels al uit kennis van het ras kan opmaken kun je ook iedere hond bijna alles leren. Ze leren niet allemaal alles even snel maar het is vaak mogelijk wanneer het binnen de lichamelijke mogelijkheden valt. Ik vind het persoonlijk best heel erg knap wanneer ik een Terrier obedience zie doen en ik vind het ook knap als ik een Dog ringen zie stapelen. Leren zij dit even snel als bijvoorbeeld een Duitse Herder? Nee meestal niet maar daardoor zijn ze niet minder slim. Het vergt vaardigheden die niet op hun genetische blauwdruk staan, dus die moeite kosten om te leren.

snelheid van leren

Motivatie en capaciteiten

Vergelijk het met de zogenoemde ‘alpha en beta’ mensen.  Er is bij de beta mensen een natuurlijke aanleg om de exacte vakken, rekenen, scheikunde, natuurkunde, makkelijker te leren dan bij de alpha. Zij zijn in tegenstelling tot de beta mensen weer beter in het leren van talen etc. Begrijpelijk is dan ook dat er een hogere motivatie is om te leren bij beta mensen wat betreft wiskundige opgaves dan het aanleren van een nieuwe taal. Het is niet onmogelijk, maar het heeft een andere motivatie en meer tijd nodig. En waar wij kunnen kiezen voor een beroep passende bij onze motivatie en capaciteiten, is het voor onze honden dus belangrijk dat de begeleiders de juiste taken kiezen.

Slim - minder slim

Zijn alle honden slim? Ik denk het wel maar je moet ze bekijken vanuit hun eigen kwaliteiten. Zijn sommige honden minder slim? Ja absoluut maar dat heeft niet per se iets met rassen te maken. Niet iedereen is even slim, ook wij mensen niet. De prioriteiten van ieder ras liggen anders, die kun je dus niet echt met slim of niet-slim bestempelen vind ik.

Ik ben benieuwd wat jullie denken. Let wel: ik heb geen onderzoek uitgevoerd om intelligentie te meten en er zijn absoluut onderzoeken die trainbaarheid van verschillende rassen hebben gemeten die aangeven dat bepaalde rassen trainbaarder zijn. In mijn optiek heeft dat echter niet altijd wat te maken met slim zijn of intelligentie.

Tekst: Sam Turner

Foto's:

Deel deze blog!
Sam Turner
 

Door mijn 20 jaar ervaring realiseer ik me dat inzicht in waarom een pup doet wat zij doet, het allerbelangrijkst is voor het ontwikkelen van een prachtige band met je huisgenoot. Eigenlijk ben ik niet alleen een hondentrainer, maar juist ook een mensentrainer. Ik begeleid jou in het opvoeden van je pup of (jonge) hond tot een maatje die moeiteloos binnen jouw leven kan functioneren.

>