Riemen of lijnen, waarom en welke kies je?
Heb jij je net als ik weleens verbaasd over het gebruik van de materialen voor onze honden, ofwel de riemen en lijnen die wij als hondenbegeleiders (kunnen) aanschaffen. Wanneer je een willekeurige dierenspeciaalzaak binnenloopt is er een ruime selectie van riemen en lijnen waaruit je kunt kiezen. Als je net als ik keuzestressgevoelig bent dan is het wel fijn om in ieder geval een idee te hebben over watt er te krijgen is en waar het voor bedoeld is of wat het effect kan zijn.
Een riem is een riem is een riem
Een van de eerste dingen die nieuwe begeleiders kopen voor hun hond is een riem. Bij begeleiders die al meerdere honden hebben mogen verwelkomen in hun huis speelt dit ook mee al is het ook wel zo dat een vertrouwde riem van de 'vorige' hond gerecycled wordt voor de 'nieuwe' hond. En dan zijn er ook begeleiders die voor iedere hond een eigen kleurenpallet hebben voor riemen, halsbanden, kleden en ga zo maar door. Alles is mogelijk.
Maar wat is nu een handige riem? Een vraag die veel hondenscholen ondervangen door in een eerste mail aan nieuwe cursisten een lijstje aan te dragen met benodigdheden voor de lessen en het soort riem te specificeren. Voor de individuele hondenschool perfect maar kijken we naar de voorkeuren van de verschillende hondenscholen of trainers dan lopen de wensen zeer uiteen.
Functie van een riem
Een lijn of riem heb je nodig. In eerste instantie omdat het binnen de bebouwde kom illegaal is om je hond los te hebben lopen. Maar niet minder belangrijk is om je pup veilig te houden van verkeer en andere mogelijke gevaren buiten.
Wij als mensen denken misschien dat het in eerste instantie controle is maar ik wil je toch uitdagen om ernaar te kijken als een veiligheidslijn voor noodgevallen terwijl je heel erg bezig gaat met contact maken om je pup straks ook te leren netjes samen met jou te wandelen (dat komt in een andere eenheid aan bod).

Soort riem
Wat voor soort riem of lijn kies je? Er zijn veel verschillende keuzes maar je kunt de keuze makkelijker maken door te weten wat het verschil is en wat de resultaten zijn van een type riem.
Korte riem van ongeveer een meter lengte
Zoals de naam al zegt is deze riem kort. Handig om je hond vlakbij je te houden wanneer je hond ook heeft geleerd om netjes dichtbij je te lopen. Bij een kleine pup of een klein formaat hond en een gemiddelde lengte persoon is deze lijn al snel zo kort dat de pup/hond niet anders kan dan aan de lijn trekken. Er is weinig ruimte om op ontdekking te gaan omdat de lijn snel 'op' is.

Jachtlijn
Deze is te verkrijgen in verschillende lengtes maar de meest populaire is vergelijkbaar met de korte lijn. Bij deze lijn zit de halsband als het ware geïntegreerd in de riem, ofwel er is een lus waar het hoofd van je hond doorheen gaat. De grootte van de lus is (als het goed is) verstelbaar door een metalen stop. Die stop voorkomt dat de lus bij trekkracht alleen maar strakker trekt. Wil je een jachtlijn gebruiken let daar dan op, liefst een dubbele stop. een om de lus op formaat van je hond te stellen en een die ervoor zorgt dat de lus niet helemaal openvalt wanneer er helemaal geen druk is op de lijn.

Lijn van 2-3 meter lengte
Deze lijn geeft meer ruimte om je pup/hond op ontdekking te laten gaan. Je kunt op een rustig tempo wandelen en je pup/hond kan heen en weer scharrelen en op onderzoek gaan om je heen. Door de lengte loop je minder snel tegen het einde van de lijn aan met een pup/hond die wisselende snelheden loopt en ook pardoes stil kan gaan staan. Deze lijn kan ook op de stoep / op straat gebruikt worden maar bij drukkere plekken zul je de lijn soms iets in moeten korten om je pup/hond veilig te houden.
Lijn van 5-10 meter
Hier heeft je pup/hond veel ruimte om lekker te scharrelen, snuffelen, stoppen, en ook wat te rennen. De ruimte om je heen kan goed benut worden en je pup/hond komt bijna niet aan het einde van de lijn wanneer je zelf goed oplet waar je pup/hond heen gaat en wil.
Deze lijn is minder geschikt voor op de stoep / op straat tenzij je goed oefent met het vasthouden en langer en korter laten worden van de lijn.

Rolriem / flexilijn
Meestal 5 tot 10 meter lengte waarbij de hond zelf door te trekken de riem langer maakt. Stopt je hond en loop jij door dan rolt de lijn zich zelf weer in en weer uit. Handig voor ons mensen dus want je struikelt nergens over. Ideaal voor honden die nooit los kunnen ergens waarbij de lijnvaardigheid van ons mensen iets minder goed is. Geeft ruimte om te ontdekken.
De riem heeft wel een groot handvat en wanneer de riem valt dan rolt hij zich op maar gaat op dat moment ook met een flinke vaart richting je hond. Persoonlijk geen fan van deze riem voor pups omdat we ze eigenlijk meteen het signaal geven dat ze door trekken meer ruimte krijgen en het trekken aan de lijn is ergernis nummer 1 bij jonge honden begeleiders.

Soort materiaal
Er zijn riemen / lijnen van leer, nylon, katoen en biothane.
Biothane is heel fijn wanneer je voor goede kwaliteit kiest. Soepel en zacht voor je handen.
Bij nylon moet je opletten dat je de riem niet door je handen laat glijden op snelheid want dat kan best branden. Zowel nylon als katoen nemen water op wanneer ze nat worden dus wanneer je de lijn over de grond wilt laten slepen wordt deze zwaar en vies. Ze zijn wel wasbaar.
Biothane neemt geen vocht op en is ook makkelijk schoon te vegen.
Leer is vergelijkbaar en vraagt op zijn tijd een beetje verzorging als het vaak vies en nat wordt.
Zeer persoonlijke keus dus wanneer het om materiaal gaat. Ga lekker voelen zou ik zeggen, dan kunnen je eigen handen de materialen vergelijken.
Let altijd op formaat van de musketonhaken. Het moet niet zo zijn dat je de riem op de groei koopt omdat er dan vaak een te zware musketon aan hangt en dat heeft invloed op je pup wanneer dat aan de halsband of het tuigje vastgemaakt wordt.
Keuzestress?
Wat is de beste keus? Tja, het blijft uiteindelijk echt jouw eigen keus maar als ik je een tip mag geven zou ik gaan voor één lijn van 2 tot 3 meter en dan ook nog een 5 meter (of 10 meter) lijn voor wanneer je de bossen of andere natuurgebieden ingaat. Biothane is als materiaal fijn in gebruik en ook makkelijk als sleeplijn.
Riemen....misschien toch een beetje gedoe maar de moeite van het uitzoeken waard omdat je er jarenlang mee vooruit gaat willen.
Persoonlijke ervaring
Welke gebruik ik zelf? Van alles wat verzameld door de jaren heen als ik eerlijk ben. Mijn favoriete lijnen zijn 2 en 3 meter lengte en ik heb ook nog een flexilijn voor een van mijn honden (die normaal alleen maar losloopt in het buitengebied waar ik woon) voor wanneer ik in natuurgebieden wandel waar de honden niet los mogen. Materiaal wisselt maar heb sterke voorkeur voor biothane als het gaat om lange lijnen.