Dat doen we dagelijks met onze honden. Iedere dag kom je buiten als begeleider met je hond om hem uit te laten. Even door de wijk of naar de hei of het bos om even de benen te strekken en behoeften te doen. Het hoort erbij ongeacht het weer, eruit moet je toch.

Verschil in beleving

Mensen die echte kilometervreters zijn en mensen die vooral genieten en verwonderen buiten en niet zo heel ver wandelen eigenlijk. Mensen die echt om zich heen kijken en mensen die verstand op nul het rondje met het hondje doorlopen. De een gaat voor iedere wandeling een feest en de ander alleen de ‘echte’ wandelingen waarin ze echt op pad gaan.

Voor honden is er ook een verschil in beleving overigens. Neushonden of zichthonden zien de wereld anders. En je hebt honden die het heerlijk vinden al die rumoer om hen heen en andere honden die liever de allerstilste uithoek van de hei opzoeken om in alle rust geurtjes op te snuiven. En dan heb je natuurlijk ook de couch potatoes die liever helemaal niet gaan wandelen en een ‘avondje op de bank’ prima tijdsbesteding vinden.

Beleven

Maar dat samen beleven is wel een dingetje. Ook al beleef je het anders dan de ander, dat samen beleven is het gouden randje. Samen op pad betekent samen op avontuur. Of dat nu in de stad of in het bos is, in eigen land of het buitenland, samen op avontuur is het voor jouw hond in ieder geval. En dat avontuur kun je mee beleven! Door echt samen met je hond op pad te zijn, echt in het moment te zijn en je open te stellen voor de beleving van je hond kun je zelf nog meer genieten van het samen op pad zijn.

Echt samen?

Samen op pad betekent meer dan alleen maar aanwezig zijn in lijfelijke zin. Samen op pad is echt samen de omgeving bekijken en zien. De omgeving ruiken zou nog beter zijn (ok misschien niet altijd….) omdat het ons denk ik een beter idee geeft van het avontuur wat onze honden beleven. Maar telefoons weg, aandacht erbij en samen met je hond eens je buurt of bos echt bekijken en beleven. Het zal je verbazen hoe vaak je hond contact met je gaat maken als je echt helemaal meedoet in de beleving. Misschien kijkt hij je in eerste instantie wat vreemd aan wanneer je met aandacht naar zijn gesnuffel staat te kijken maar hij zal er zeker van gaan genieten wanneer het ‘normaler’ wordt. Probeer het maar eens uit. Je zult ook merken dat hij je uit kan gaan nodigen om ‘daar’ eens te gaan kijken of ‘daar’. Het samen op pad zijn krijgt een andere dimensie op die manier. Dit kan trouwens zowel aangelijnd als wanneer je hond los loopt. En is het echt nodig je aandacht erbij te houden? Jazeker, anders mis je van alles!!

En samen op pad en beleven kan trouwens ook op een bankje of zittend in het gras! De wereld in geur en beweging voorbij zien komen…. Niet alleen wij mensen vinden ‘mensen kijken’ leuk.

Mooie ervaringen…

… zijn het resultaat wanneer je samen op pad gaat. En van dat soort ervaringen samen wens ik er jullie samen heel veel toe!

 

Warme groet
Sam

 

Deel deze blog!
Blogs waarin je misschien ook geinteresseerd bent

Bewegen in balans

Redactie
 

  • Josefien van de Kamp schreef:

    Dat wens ik jou ook, Sam! Ik vind alle uitjes met Spot nog steeds een feest. Soms zou ik inderdaad ook willen ruiken wat er zo interessant is. Of hij kijkt aandachtig in een richting, zijn neus gaat in overdrive en ik ontdek helemaal niets. We doen inmiddels een paar jaar zweetwerk en dat is een nog groter feest voor beiden. Fijn dat je me geleerd hebt zo goed naar mijn speurneus te kijken! Lieve groet, Josefien.

  • >