Keus is iets dat belangrijk is voor ieder individu of het nu om een mens, hond, paard of ander organisme gaat. Keus geeft je opties en controle. Maar wat heeft dat nu met hondentraining te maken? Nou heel veel!!
WAT?? Niet meedoen??
Afgelopen weekend heb ik op Facebook een foto geplaatst van een deelnemer aan de Balanslessen. Die foto die je hieronder ziet, illustreert dat Dinja een keus had gemaakt voor die les: ze wilde niet meedoen! WAT?? Niet meedoen?? Maar wat is dat nou voor keus hoor ik je tieren in je hoofd. Het is toch een hond? En ze komen toch naar de les om wat te doen??
Niet meedoen is goed
Uiteraard komen deelnemers naar de les om mee te doen. Althans de menselijke helft van de combinatie. En de hond als andere helft komt mee want ja…. die hebben nu eenmaal niet altijd wat te zeggen hierover. Mijn insteek is altijd om een les aan te bieden die voor beide helften van de combinatie leuk en nuttig zijn om te doen. En tijdens de les zijn er altijd momenten dat een hond aangeeft iets niet te willen of moeilijk te vinden. En die momenten zijn goed!! Het is goed om die informatie te zien en nog beter om iets met die informatie te doen.
Luisteren resulteert in luisteren
Wanneer een hond in een les ergens aangeeft dat hij/zij niet wil dan is dat informatie. Goede informatie! We gaan dan kijken naar wat er aan de hand is. Gaat het om een nieuwe oefening of nieuw materiaal? Gaat het om de nabijheid van een andere hond of van mij? Gaat het om een fysieke klacht die de hond kan hebben. Er zijn heel veel verschillende signalen die een hond kan geven. En die signalen zijn voor ons bedoeld. Wanneer we luisteren naar die signalen geeft het ons inzicht in wat er gebeurt bij de hond. En door naar ze te luisteren zullen zij nog meer willen samenwerken.
Voorspelbaarheid
Nee zeggen is ok omdat het je hond inspraak geeft in wat er gebeurt. Inspraak in wat jullie gaan doen (of vaker wat de hond gaat doen) en of hij/zij zich daar wel prettig bij voelt. Stress is een resultaat van een verlies van controle en voorspelbaarheid. De voorspelbaarheid kun je regelen door vaste routines of door het gebruik van bepaalde materialen. Wanneer je naar de hondenschool gaat is er ook een mate van voorspelbaarheid voor je hond: daar krijg je veel voertjes en zijn honden X, Y en Z aanwezig. Bepaalde schoenen voorspellen ook wat er gaat gebeuren.
Controle
De controle echter is iets dat onze honden niet vaak hebben. Wij bepalen wanneer ze mogen eten, wanneer de deur naar de tuin opengaat, wanneer ze mogen plassen, waar ze mogen liggen, met wie ze contact mogen maken en zo zijn er nog wel meer dingen. Door onze honden te leren dat ze mogen aangeven wanneer ze iets wel of niet willen of kunnen doen dan geeft dat ze net iets meer controle en invloed.
Maar straks wil hij/zij niets meer
Nee mogen zeggen vanuit de hond en dan daar naar luisteren als mens is heel spannend voor mensen. Wat nou als je hond continu ‘nee’ blijft zeggen? Het is absoluut mogelijk dat je hond meerdere keren kan kiezen om ‘nee’ te zeggen tegen iets. Dat betekent in eerste instantie alleen maar dat hij de dialoog aan het uitproberen is. Wat je snel merkt is dat je hond zich gehoord voelt en daarmee ook heel bereidwillig is om weer samen met jou dingen te ondernemen. Zegt je hond alleen nog maar ‘nee’?? Dan moet je gaan kijken naar de gezondheid van je hond, jullie relatie, de manier van trainen of welke beloningen je inzet.
Moet ik altijd ‘nee’ accepteren?
Soms is het nu eenmaal zo dat dingen moeten. Dat geldt voor onszelf maar ook voor onze huisdieren. Maar hier kun je wel op anticiperen. Naar de dierenarts gaan bijvoorbeeld kun je voor oefenen. Je kunt je hond leren dat nagels knippen prima is en dat een injectie of oogdruppels toegediend krijgen helemaal zo erg niet zijn. Door te investeren in het proces van verschillende dingen die nu eenmaal soms moeten kan je hond leren dat ook dit leuk is om te doen.
Als een hyena het kan….
In dierentuinen leren ze hyena’s en leeuwen vrijwillig deel te nemen aan bloedafnames en inspectie van hun voeten, oren en ogen…..Dan kun jij dat je hond toch ook wel leren?
Delen van deze blog of de inhoud ervan heel graag maar wel met duidelijke bronvermelding.
Samen werken aan samenwerken dat is wat Paws4Fun jullie kan bieden. Wil jij met je pup of jonge hond aan de slag. Ben je op zoek naar hulp bij opvoeding of wil je een basis leggen voor je toekomstige hondensport carrière? Kijk eens bij mijn aanbod en schrijf je in.
Tekst: Sam Turner