Wanneer je een nieuwe pup verwacht of je een nieuwe huisgenoot net hebt verwelkomd is er ontzettend veel waar je tegenaan kunt lopen of waar je vragen over hebt (en krijgt). Eén van de vragen die je als kersverse puppybegeleider kan krijgen is: “Ga je naar puppycursus?”. Dat is vaak ook een vraag die begeleiders zichzelf stellen. Maar wat zijn nou eigenlijk de juiste vragen en betere antwoorden?

 

Wel of geen cursus?

Laat ik vooropstellen dat een puppycursus volgen een goed idee is. Vooral omdat de

Afhankelijke pupmeeste mensen niet goed beseffen wat een pup allemaal voor gevolgen heeft voor hun eigen leven en belangrijker nog, wat een pup allemaal nodig heeft. Het lijkt superleuk zo’n kleine Lassie in huis maar het is meer werk dan je misschien denkt. Het is niet ongewoon om te horen dat mensen zich hebben vergist in de hoeveelheid tijd en energie die een pup kost. Pups komen namelijk bij ons wonen wanneer ze eigenlijk nog volledig afhankelijk zijn van volwassenen. Daarmee bedoel ik hun moeder en ter vervanging van hun moeder hun nieuwe mensen, jij dus! Zonder die volwassenen zijn ze helemaal nergens, ze zijn baby, weten van niets en kunnen al helemaal niets van de buitenwereld afweten waar ze nog maar heel weinig kennis mee hebben gemaakt. In een volgend blog zal ik hier meer over vertellen.

 

Op zoek voor je pup er is!

Het allerliefst ga je op zoek naar een hondenschool en puppycursus, VOORDAT je pup thuiskomt. Ben je nog in de voorbereidende fase van een goede fokker uitzoeken of ben je in contact met een asiel of stichting die honden herplaatst dan is dat ook een mooi moment om je te gaan oriënteren op een hondenschool. Je hebt nu namelijk nog tijd en kunt dit meenemen in je voorbereiding.

 

Wat wil je weten?

Je kunt dan alvast uitzoeken op welke dagen er lessen zijn geschikt voor jouw pup en of er plek gaat zijn voor jullie in de periode dat je pup bij jou in huis komt. Uitzoeken wat de groepsgrootte is voor een puppycursus en welke manier van trainen de hondenschool hanteert kun je nu ook vragen over stellen. Je kunt op deze manier een betere overweging maken over welke hondenschool je wilt bezoeken. Je ‘verliest’ ook geen tijd omdat je pup nog lekker bij de fokker is (ik ga in een volgend blog aandacht besteden aan wanneer je een puppycursus kunt of wilt starten) en je echt rustig de tijd kunt nemen. Tegen de tijd dat je pup er is weet je al waar je heen kunt.

 

Afstand en kosten

De keuze voor een hondenschool wordt ook weleens gemaakt op basis van

puppycursus puppy training clickertrainingafstand en de kosten van een cursus. Helaas zijn dat nu juist criteria die niets zeggen over de kwaliteit van een hondenschool of cursus of over de aansluiting die jij als kersverse begeleider kunt vinden bij de training. Uiteraard is vragen wat een cursus kost een goede vraag maar stel ook vragen over de groepsgrootte, of er ruimte voor vragen is binnen en buiten de les, de lesdagen en lestijden, het aantal instructeurs op de hondenschool en de manier van lesgeven. Alleen op kosten en afstand kiezen leidt er in veel gevallen toe dat de cursus kan tegenvallen omdat het niet bij je past of je niet kan bieden waar je behoefte aan hebt.

 

Op bezoek is beter

Schrijf niet alleen mailtje maar maak een afspraak om te gaan kijken bijlessen van meerdere hondenscholen (ja er staat echt meerdere, alleen op die manier kun je kijken wat bij je past en welke hondenschool hond- en mensvriendelijk en zonder dwang en pijnvrij werkt). Bellen naar een hondenschool om kennis te maken kan natuurlijk ook en dat geeft je al een beeld van hoe de hondenschool te werk gaat. Met bellen kan het soms wel gebeuren dat een trainer niet op kan nemen omdat de lessen draaien dus dan alsnog even een mailtje sturen is een goed idee. Bij Paws4Fun raden we altijd aan om te komen kijken en zelfs ook om bij andere hondenscholen te gaan kijken. Dat is wat lastiger wanneer je pup er al is en je haast hebt om te beginnen. Echter, om niet achteraf te merken dat je een verkeerde keus hebt gemaakt is deze tijdsinvestering erg zinnig.

 

Kies voor wat goed voelt

Een goed begin is het halve werk

Door een les te gaan bekijken, zie je de trainer(s) aan het werk. Je krijgt een idee van de sfeer op de hondenschool en je ziet hoe andere begeleiders en hun pups/honden zich voelen. Zijn ze ontspannen en lijken ze plezier te maken? Is er ruimte voor vragen? Door te gaan kijken kun je een weloverwogen keuze maken voor een hondenschool die bij je past en die begeleiders en pups een leuke en leerzame start geeft samen. Op die manier kom je niet van een koude kermis thuis wanneer een training totaal niet aansluit bij wat je wilt voor je pup.

 

Een goed begin….

Ben je momenteel aan het wachten op je pup, ben je aan het uitzoeken wat voor hond en van welke fokker of instantie zij/hij gaat komen, ken je iemand die een pup gaat krijgen? Kom een kijkje nemen bij de lessen of maak een bel afspraak als je specifieke vragen hebt. Een goed begin is het halve werk is bij de voorbereiding van een pup absoluut waar en voorkomt dat je na een eerste les gedesillusioneerd op zoek moet naar een andere hondenschool en cursus.

 

Tekst: Sam Turner
Foto’s: Noëlle Hoorneman (Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans. Deel 1 Elke pup een goede start en Deel 4 De hond als atleet)
Wil je meer weten over de boeken van de serie ‘Een Hondenleven lang fysiek en mentaal in balans’ kijk dan hier.

Deel deze blog!
Sam Turner
 

Door mijn 20 jaar ervaring realiseer ik me dat inzicht in waarom een pup doet wat zij doet, het allerbelangrijkst is voor het ontwikkelen van een prachtige band met je huisgenoot. Eigenlijk ben ik niet alleen een hondentrainer, maar juist ook een mensentrainer. Ik begeleid jou in het opvoeden van je pup of (jonge) hond tot een maatje die moeiteloos binnen jouw leven kan functioneren.

>